Examinatoren CBR gaan dagelijks WRM-pas instructeurs controleren

CBR1

Examinatoren van het CBR gaan vanaf 1 juli dagelijks de WRM-bevoegdheidspas van rijinstructeurs controleren. Dat gebeurt in álle 53 examenplaatsen op basis van steekproeven. Heeft een instructeur zijn WRM-pas niet bij of is deze niet in orde, dan mag hij of zij niet mee bij het praktijkexamen of de toets van de betreffende leerling.

 Controle

Tot de controle is door het CBR besloten in samenwerking met de brancheverenigingen FAM, VRB en BOVAG. “De vergroting van de controle op de WRM-bevoegdheidspas komt voort uit de nieuwe overeenkomst tussen CBR en opleider”, stelt het CBR. “Daarin is benadrukt dat rijinstructeurs bij contact met het CBR altijd een geldige WRM-bevoegdheidspas moeten kunnen tonen.” Dit geldt uiteraard alleen voor die examens en toetsen waarvoor een rijinstructeur de WRM-bevoegdheid moet hebben.

De controle is tegelijk een mooie manier om louche instructeurs uit de markt te houden. Het vermoeden is dat er enkele honderden rijinstructeurs in Nederland actief zijn zonder of met een verlopen WRM-bevoegdheidspas. De bevoegdheid moet iedere vijf jaar worden verlengd, waarvoor verplichte theoretische en praktische bijscholingen zijn ingesteld.