Honderden vragen geschrapt uit theorie-examen na onderzoek

CBR14.14

Er zaten wel degelijk verbanden in het theorie-examen van het CBR waardoor met behulp van trucjes vragen goed beantwoord konden worden. Dat blijkt het het onafhankelijke onderzoek dat RCEC heeft uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan zijn er meerdere vragen uit het theorie-examen van het CBR geschrapt of aangepast. Naar verluidt ging het om ‘ruim 200 maar minder dan 1000 vragen’, weet RTL Nieuws.

 RCEC onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau RCEC, een samenwerking tussen de Universiteit Twente en CITO. Zij deden een data-analyse op de hele vragenbank van het CBR, met daarin 4.500 vragen en 3.800 afbeeldingen. Van de 2.200 specifieke kenmerken die in de vragenbank voorkomen, kunnen er volgens het CBR 57 voorspelbaar zijn.

In het verkeer zijn deze voorspelbaarheden overigens niet altijd ongewenst, stelt het CBR. “Er zijn verkeerssituaties die om bepaald gedrag vragen. Voorspelbaarheid bij een remweg die langer wordt of een gehandicapte voor laten gaan, is bijvoorbeeld niet ongewenst.”

 Vragen verwijderd

Het CBR heeft de geconstateerde voorspelbaarheden inmiddels verwijderd. “We hebben ook onze examens nagelopen en troffen in geen enkel examen meer dan twee keer een voorspelbaarheid aan”, zo wordt verteld in een bericht. Het onderzoek geeft het CBR naar eigen zeggen voldoende handvatten om in de toekomst ongewenste voorspelbaarheid verder te voorkomen en wordt daarom jaarlijks herhaald.

Zo heeft het CBR aan de hand van het onderzoek een meer uitgebreide checklist gemaakt om examens samen te stellen zonder ongewenste voorspelbaarheden. Ook wordt er gewerkt aan nieuwe vraagtypes die minder gevoelig zijn voor voorspelbaarheid, zoals sleepvragen of antwoorden met meerdere goede antwoorden.

Bron: VerkeersPro