Niet rijschool, maar rijinstructeur is begin verkeersveiligheid

Schultz van Haegen, CBR, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Niet de rijschool, maar de rijinstructeur staat aan het begin van verkeersveiligheid. “En daarom vind ik het niet nodig om extra eisen aan rijscholen te stellen, maar om bovenop diegenen te zitten die in interactie zijn met de leerling.” Dat zei minister Schultz van Haegen in aanvulling op haar mededeling dat ze rijscholen zo vrij mogelijk wil laten en dus ook geen dubieuze rijscholen uit de markt gaat weren.

 Niet serieus

Gezien het groeiend aantal dubieuze partijen in de branche komt er vanuit meerdere hoeken vraag naar kwaliteitseisen voor rijscholen. Een ondergrens, in welke vorm dan ook, zo vinden onder meer BOVAG en SP. Om bijvoorbeeld partijen als Altijd Geslaagd uit de markt te weren en eerlijke rijscholen een eerlijke kans te bieden.

“Het schiet allemaal niet op”, is Smaling duidelijk richting de minister. “Uit alles blijkt dat u de branche niet serieus neemt. We spreken hier over verkeersveiligheid, en volgens mij staat de rijschool aan de basis daarvan.”

“Dan verschillen we daarover van mening”, was de reactie van Schultz. “Volgens mij begint kwaliteit niet bij een rijschool, maar bij een instructeur. Bij degene die in interactie is met de leerling. Daarom stellen we geen eisen aan rijscholen. En er is altijd wel een groep die daar een slaatje uit probeert te slaan.”

 Imago

Smaling is niet zomaar tevreden gesteld met dat antwoord. “U stelt rijscholen gelijk aan het MKB, terwijl we het hier over een hele aparte sector hebben. Er wordt volop misbruik gemaakt, waaronder door Altijd Geslaagd. Het imago van de sector is gewoon naar de knoppen.”

Daar kan Schultz het niet helemaal mee oneens zijn. “Dat is inderdaad naar voor de vakmensen in de branche die goed werk verrichten.” Maar de vraag waarom Altijd Geslaagd nog altijd actief is in de branche, wordt door de minister ontweken. Ook de manier waarop de antwoorden over de rijschoolbranche weg worden gestopt na onderwerpen als 130 km-wegen en bellen op de fiets, is typerend.

“Neem deze branche serieus”, klinkt de hartenkreet van Smaling. “Stop met het geven van brakke antwoorden op serieuze kamervragen. Er zijn zoveel problemen in de branche. Hoe tevreden ik soms ook over deze minister ben, zo ontevreden ben ik op dit onderwerp.”