'Rijschoolhouder moet mensen aanmoedigen veilige auto aan te schaffen'

Van rijschoolhouders ('Organisaties met een voorbeeldfunctie') wordt een bijdrage verwacht om mensen aan te moedigen te investeren in superveilige auto's met veel veiligheidsaccessoires zoals Blind Spot, Autonomous Breaking System, Adaptive Cruise Control, Lane Keep Assist.
Verder wordt verkeerseducatie voor jong en oud gezien als een van de maatregelen waarmee het verkeer veiliger wordt gemaakt.

Afbeeldingsresultaat voor v40

Dit staat in het manifest 'Verkeersveiligheid: een nationale prioriteit 'dat vandaag door 32 grote organisaties en partijen wordt gepresenteerd.
De organisaties trekken vandaag aan de bel om de politieke partijen die nu deelnemen aan de formatie op de hoogte te brengen van de verkeersonveiligheid in Nederland. Jarenlang was Nederland een top land qua veiligheid, maar inmiddels worden we rechts en links gepasseerd. De organisaties, onder aanvoering van ANWB, SWOV – Instituut voor Wetenschappelijk Verkeersveiligheidsonderzoek, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het Verbond van Verzekeraars, signaleren dat de verkeersveiligheid achteruit holt.
Het aantal verkeersdoden laat voor het eerst sinds jaren een stijgende lijn zien, het aantal ernstig gewonden neemt al jaren toe (meer dan 21.000 in 2015) en het aantal aanrijdingen liet in één jaar een toename van liefst 50.000 zien tot bijna 850.000.

Afbeeldingsresultaat voor verkeersschool liemers

Substantiële verlaging
Wat de organisaties betreft kan een substantiële verlaging van het aantal verkeersslachtoffers niet worden gerealiseerd met één maatregel of oplossing. Alleen met een combinatie van goede infrastructuur, veilige voertuigen en (verantwoordelijk) gedrag kan het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer (plus berging- en nooddiensten en wegwerkers) serieus omlaag worden gebracht. "Het gaat daarbij ook om het benutten van kennis, het doorzetten van effectieve aanpakken en maatregelen en effectievere verkeershandhaving."