Wachttijd rijexamen heeft negatieve invloed op rijopleiding

 
CBR, rijexamen, praktijkexamen

De lange wachttijd voor het reserveren van een rijexamen bij het CBR heeft een negatieve invloed op de rijopleiding van de leerling. Rijinstructeurs kunnen nu geen rijexamen reserveren wanneer een leerling daar klaar voor is, maar moeten twee tot drie maanden daarvoor al in gaan schatten wanneer dit het geval kan zijn. Zo worden soms ook leerlingen die nog niet rijvaardig genoeg zijn al op examen gestuurd, zien rijschoolhouders uit Delft en Leiden. Ook VRB-voorzitter Peter van Neck herkent de signalen.

Snel examen als marketingtool

VRB-voorzitter Van Neck herkent de geluiden ook van de bij zijn brancheorganisatie aangesloten rijscholen. “We krijgen ook wel eens signalen dat leerlingen boos zijn op de rijschool omdat ze niet snel een examen kunnen reserveren.” Dat gebeurt vooral bij de categorie bromfiets. “Maar ik kan het me ook goed voorstellen dat bij de auto-examens geen snel examen aan kunnen bieden irritatie oplevert en andersom als een soort marketingtool wordt ingezet.”

Geen kwaliteit of prijs, maar een snel examen als marketingtool. Dat is weer een hele nieuwe factor in de branche die beslissend kan zijn voor de keuze van een leerling in een bepaalde rijschool. Van Neck wil net als zijn collega-branchevoorzitters dat het CBR de wachttijden snel verkort. “We hebben ze een tijd geleden al een ultimatum gesteld om deze problemen op te lossen. Dit probleem kom al meer jaren voor, en er moet een keer een structurele oplossing voor komen.”

Het CBR heeft in de afgelopen periode examinatoren laten overwerken en van andere categorieën ingezet op het B-examen om de reserveringstermijnen te beperken. Dat kan niet voorkomen dat de wachttijden op veel plaatsen nog te lang zijn. Op korte termijn komt het CBR met meer informatie naar buiten over de maatregelen die het verder neemt om het probleem snel op te lossen.

Machtiging

Tot die tijd heeft Van Neck nog wel een tip voor rijschoolhouders. “Laat een leerling gelijk wanneer hij zich inschrijft bij je rijschool machtigen bij het CBR. Dan weten ze daar welke aantallen aan de opleiding beginnen en kunnen ze op lange termijn inspelen op deze aantallen. Kijk wel uit om dat ook met de Eigen Verklaring te laten doen, want deze heeft een beperkte geldigheid.”